verner

Tomtebodens historia

Kanske började alltihop med att vi flyttade ut på landet 1984.

På landet ska man ju ha djur.

Någonstans läste jag att man kunde få bra betalt för ull från angorakaniner. Alltså köpte jag ett antal sådana, och kaniner förökar sig lätt. Många blev det. Liksom rivsåren på mina armar. Kaninernas ull skulle nämligen klippas för hand. Och kaninerna och jag var inte alltid överens om hur det skulle gå till. Däremot blev jag inte rik. För många hade tydligen fått samma idé som jag.

Priserna sjönk. Det var snart ingen mening med att sälja ull. Men ull hade jag. Och jag spann och färgade och skapade mönster. Och så hade jag fått smak på det här med att jobba med ull.

I skolan hade jag vid något tillfälle lärt mig tova. Nej, inte på slöjden. Där gjorde jag ingen lycklig. Allra minst mina lärare. Istället var det långt senare, när jag jobbade som musiklärare och fick hjälpa till vid en temadag, med just tovning. Jag gjorde mig av med angorakaninerna, och köpte fårull och började tova istället. Först lite planlöst alltmöjligt, men i samband med att det skulle vara en julmarknad i Gislaved gjorde jag några tomtar. Till min stora förvåning köpte folk dem också! Man ville ha fler. Det här kunde kanske vara något? Sälja egentillverkade saker? Men inte kunde man väl leva på det?

Runt om i bygden gjordes många produkter. En del tillverkare hade jag kontakt med, andra tog jag kontakt med. Och så beslutade jag mig för att öppna en liten affär. Vi byggde en liten tomtebod. Och året var 1993. Hade jag vågat det om inte min familj sedan barnsben hade sysslat med affärer? Kanske inte, så kanske alltihop började i barndomen. Den lilla boden gick hyggligt. Inte mer. Några inkomster att tala om blev det inte fråga om. Men mina egna produkter efterfrågades alltmer. Det var jackor, kängor, troll, häxor och så tomtar. Kunde det till och med vara så att man kunde vara intresserad också utanför närområdet av mina tomtar. Jag hade vid några tillfällen provat på detta. I Halmstad, i Tällberg i Dalarna, i Göteborg. Kanske var det så.

Så jag vågade klivet och anmälde mig till den stora Formexmässan i Stockholm.

Året var 2000. Och det blev början till det stora lyftet. Väl hemma sålde jag ut allt som fanns i boden av prydnadssaker, handskar, tröjor och skjortor. Och boden blev centrum för tillverkning av mina egna tomtar.

Nu blev det Åsas Tomtebod på riktigt och jag hade hittat "min grej".